
Heeft u een holvoet? Dan heeft u waarschijnlijk schoenen voor holvoeten nodig met een hoge wreef. Wanneer is er eigenlijk sprake van een hoge wreef en hoe ontstaat het? In dit artikel alle antwoorden.
Wanneer spreken we van een hoge wreef?
Een voet met een abnormale hoge wreef noemen we een holvoet en is een afwijking van de voet. Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Bij een holvoet is er behalve sprake van een hoge wreef ook sprake van een scheefstand van de hiel en van kromme tenen. De voetboog bij een normale voet is gemiddeld 1,3 cm hoog. We spreken dus van een holvoet wanneer de hoogte van de voetboog meer is dan 1,3 cm. Een typisch kenmerk van een holvoet zijn onder andere de gespannen voetzolen, een verkorte achillespees en tenen die een neiging hebben om in een klauwstand te gaan staan.
Hoe ontstaat een holvoet?
De oorzaak van een holvoet wordt bij ongeveer tweederde van de gevallen veroorzaakt door een neurologische aandoening, zoals een hersenaandoening of een ruggenmerg-aandoening. Wanneer de spierfuncties in de voet niet goed meer worden aangestuurd door de hersenen, zal de voet langzaam in een andere vorm gaan staan. In veel gevallen kan er ook sprake zijn van een verlamming van de tussenbot-spiertjes.
Schoenen voor holvoeten
Ter verlichting van de klachten bij een holvoet kunt u gebruik maken van steunzolen of orthopedische schoenen voor holvoeten. Ook zijn er schoenen op internet te vinden voor heren en dames met een hoge wreef.
Bij wie komt een holvoet voor?
Holvoeten kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen. En meestal is er geen duidelijke oorzaak te vinden van een holvoet. Het kan erfelijk zijn maar ook veroorzaakt worden door een spier of zenuwaandoening. Bij jonge kinderen begint een holvoet meestal op een leeftijd van zes tot tien jaar. Wanneer een jong kind al op jongere leeftijd verschijnselen heeft van een holvoet, dan zal dit in de loop der jaren waarschijnlijk alleen maar erger gaan worden.
Komt een holvoet vaker voor in de familie, dan spreken we van een erfelijke neurologische aandoening, ook wel neuropathie genoemd. De meest voorkomende erfelijke oorzaak voor een holvoet in Nederland is erfelijke sensomotorische neuropathie. Neuropathie is een afwijking waarbij de spieren steeds zwakker worden. Andere aandoeningen zoals polio een open ruggetje of het afsterven van een spier na bijvoorbeeld een breuk in het onderbeen kunnen ook een holvoet veroorzaken.
Pijnklachten voorkomend bij een holvoet
Net zoals bij veel andere voetproblemen kan een holvoet veel pijnklachten veroorzaken in de knieën, rug of nek. Bij geen of weinig beweging of veel staan kunnen deze klachten toenemen. Bij verkramping in de tenen kunnen ook problemen ontstaan met de nagels, likdoorns en kan er sprake zijn van eeltvorming.
Behandeling holvoet (hoge wreef)
Het aanmeten van steunzolen of orthopedische schoenen voor holvoeten door een podoloog, zorgen voor een betere drukverdeling en een verlichting van de klanten.
Klachten holvoet (hoge wreef)
Klachten die ontstaan door een holvoet kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn afhankelijk van de ernst van de holvoet afwijking.
In het geval van een lichte afwijking hoeft de holvoet geen klachten te geven. Is er sprake van een zwaarder geval dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld vermoeidheid, krampen, of een dood gevoel in de tenen. Mensen met holvoeten kunnen ook meer last hebben van omzwikken, en de achillespees kan pijnlijk zijn. Doordat de voet een klein aanrakingsvlak heeft met de grond, kan hij soms bonkend neerkomen.
Kenmerkende klachten kunnen zijn:
Kromme tenen: ontstaat door een hoge spierspanning van de voetspieren die er dan voor zorgt dat de tenen krom gaan staan.
Eeltplekken: door extra druk op de voet ontstaat er op de wrijvende en drukkende plekken eelt die kunnen zorgen voor pijn.
Pijnlijke voet: door de hoge wreef of kromme tenen kunnen er door wrijving in de schoenen pijnlijke plekken ontstaat
Stijfheid: Een holvoet is stijver dan een normale voet.
Verstuiking: Bij een holvoet kan men makkelijker de enkel verstuiken.
Behandeling holvoet
Bij het behandelen van de holvoet (hoge wreef) kan bij een lichte vorm geprobeerd worden om door middel van oefeningen van de voetspieren en het dragen van een speciaal voor uw voet aangemeten inlegzool, geprobeerd worden om de drukplekken te ontlasten en de stabiliteit te verbeteren. Mocht dit niet het gewenste resultaat geven dan kan er overwogen worden om orthopedische schoenen aan te laten meten. Als de voet uiteindelijk een dermate grote afwijking heeft, dan kan dit voor sommige mensen een reden zijn om voor een operatie te kiezen.