
WAT IS EEN PLATVOET?
Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking aan de voet die behalve veel pijn ook zwellingen en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. Bovendien kan het zorgen voor klachten aan de knieën, heupen en de rug.
Men spreekt van een platvoet wanneer de boog aan de binnenkant van de voet is ingezakt of verdwenen is. Bij een normale voet is deze voetboog aan de binnenkant van de voet ongeveer 1,3 cm.
Wanneer we worden geboren heeft iedereen platvoeten, en bij een juiste ontwikkeling zijn onze voetbogen meestal rond het twaalfde of dertiende jaar volledig ontwikkeld. Wanneer er op jongere leeftijd al sprake is van een platvoet dan kan er gebruik gemaakt worden van een steunzooltje. Een goede training van de voetspieren kan op jonge leeftijd de ontwikkeling van de voetboog ten goede komen. Blootvoets lopen op het strand is voor bijna iedereen zeer goed. Echter wanneer de voet volgroeid is, is er echter weinig meer te veranderen aan de stand van de voetboog.
HOE HERKENT U EEN PLATVOET
Wanneer u een afdruk maakt van een vochtige platvoet dan laat de afdruk duidelijk zien dat de gehele voetzool contact maakt met de ondergrond. Bij de afdruk van een gewone voet, ziet u de afdruk van de hiel, de buitenste voetrand, de voorvoet en de afdruk van de tenen.
SOORTEN PLATVOETEN
Er zijn twee soorten platvoeten:
– soepele platvoeten
– stijve platvoeten
Hoe herken je een soepele platvoet of een stijve platvoet? Ga op je tenen staan en span de spieren van de tenen goed aan. Bij een soepele platvoet wordt de holling onder de voet weer zichtbaar. Bij een stijve platvoet wijzigt er niets. Ook als u op de tenen staat blijft de voet plat.
De meest voorkomende platvoet is de soepele platvoet. Wanneer soepele platvoeten klachten veroorzaken dan kunt u een steunzool laten aanmeten. Steunzolen verdelen de druk van de voet beter en zorgen ervoor dat de klachten verminderen.
Stijve platvoeten zijn vaak het gevolg van aangeboren afwijkingen. Als iemand last heeft van stijve platvoeten dan zal er door middel van een röntgenfoto naar de oorzaak gekeken worden. Dat kunnen vergroeide voetbotjes zijn of gewrichten die uit de kom zijn geraakt. Vaak kan door een chirurgische ingreep de voet hersteld worden zodat er weer aangenaam gelopen kan worden.
HOE ONTSTAAT EEN PLATVOET?
Bij volwassen en ouderen kan een platvoet veroorzaakt worden onder andere door:
– neurologische afwijkingen zoals spasme of verlammingen
– reuma
– artrose
– zenuwschade
– erfelijkheid
SCHOENEN
Platvoeten hoeven geen belemmering te vormen bij het lopen of sporten maar kunnen wel voor blessures zorgen. Goede schoenen kunnen helpen om dit te voorkomen.
Bij het ouder worden zakt de voetboog van onze voeten door, waardoor onze voeten automatisch iets langer worden. Daarom kan het zomaar voorkomen dat u een halve of hele schoenmaat groter moet gaan dragen dan u gewend was.
Om volledige doorzakking van de voet te voorkomen kan het dragen van steunzolen een oplossing zijn. Steunzolen zijn speciaal ontwikkeld om het looppatroon te corrigeren, waardoor klachten zoals pijn in onder andere de knieën, heupen en diverse voetklachten kunnen worden verholpen. Voor het aanmeten van steunzolen wordt een bezoek aan een podoloog of podotherapeut aanbevolen.
Een andere optie zijn maatschoenen waarvoor bij een orthopedisch schoenmaker terecht kunt. Vaak is dit de laatste stap nadat eerst zooltjes zijn geprobeerd.
PIJNKLACHTEN PLATVOETEN
Een veel gehoorde klacht bij platvoeten is pijn en vermoeidheid aan de binnenkant van de voet. Een andere klacht is het ontstaan van een zwelling bij het belasten van de voet en het scheef afslijten van de schoenen.
BEHANDELING PLATVOETEN
Bij het behandelen van de platvoet zal er altijd eerst worden geprobeerd om u te helpen zonder meteen te opereren. Om uw klachten te verminderen zou er gebruik gemaakt kunnen worden van de volgende mogelijkheden:
– aanmeten steunzolen
– semi orthopedische schoenen
– orthopedische schoenen
– fysiotherapie
Mocht dit naar verloop van tijd allemaal niet meer helpen dan zal er door de specialist gekeken worden of een operatie noodzakelijk is.
Hallo
Ik heb zeer brede en pijnlijke voeten. Er is voor mijn geen maat te koop in de winkel. Ik ben verplicht schoenen speciaal op maat te laten maken. Ik heb nu sandalen daar loop ik in de winter ook op. Deze heb ik ook op maat laten maken en dat koste mijn bijna 400€ .Ik vind dit toch een beetje te gortig wat de prijs betreft. Nu zoek een goede schoenmaker die voor mijn gesloten schoenen kan maken. Ben al in diverse winkels geweest maar niet te krijgen voor de brede voet. Ik heb diabetes type 2. En erg pijnlijke voeten.
Intersko is geen schoenmaker die op maat gemaakte schoenen levert. Intersko is gespecialiseerd in schoenen met een bredere leest. Onze breedte maten zijn de breedte maten G en H en deze zijn ook zeer geschikt voor mensen met diabetes. Om uit te kunnen proberen of wij een geschikte schoen voor u hebben kunt u één van onze winkels bezoeken of een paar schoenen vrijblijvend bestellen via http://www.intersko.nl. Of voor meer informatie belt u met 072- 57 179 79, dan helpen onze collega’s u graag verder.