diabetesschoenen

Diabetesschoenen kunnen essentieel zijn om pijn met lopen te verminderen. Maar hoe ontstaat een diabetesvoet en waar dienen ze nou precies voor?

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte met als belangrijkste kenmerk een te hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes heeft gevolgen voor het hele lichaam, maar zeker ook voor de voeten. Daarom is extra zorg en aandacht voor diabetesvoeten zeer belangrijk om veel leed te voorkomen.

diabetesschoenen

Hoe ontstaat een diabetesvoet?

Een kwart van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met voetproblemen. Voetproblemen komen het meest voor bij mensen die al langere tijd diabetes hebben. Oorzaken die op lange termijn kunnen ontstaan zijn het aantasten van de zenuwen, ook wel neuropathie genoemd. Dit heeft tot gevolg dat een diabetes patiënt een verminderd (en zelfs uiteindelijk helemaal geen) gevoel meer heeft in de voeten. Door een verminderd gevoel in de voeten kunnen wondjes aan de voet onopgemerkt blijven. Vervolgens kunnen onschuldig uitziende wondjes of eeltplekken aan de voet ernstige gevolgen hebben wanneer ze niet op tijd behandeld worden.

Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

Het is belangrijk om goed voor u voeten te zorgen door de voeten dagelijks te controleren op wondjes, kloven, huidverkleuringen of andere huidbeschadigingen. Zijn er wondjes die u niet vertrouwt laat ze dan beoordelen door een arts of podotherapeut. Want een klein onschuldig uitziend wondje kan een hardnekkige infectie worden die niet meer wil genezen. In het ergste geval kan het dan zelfs nodig zijn om de voet of het onderbeen te amputeren om er voor te zorgen dat de rest van het lichaam ook niet ziek gaat worden.

Ons advies aan diabetes patiënten is om niet op blote voeten te lopen, ook niet binnenshuis. Draag altijd goede comfortabele diabetesschoenen die ruim genoeg zijn en waarin uw voeten lekker de ruimte hebben om te bewegen. Belangrijk is ook dat aan de binnenkant van de schoen geen voelbare naden zitten die wrijvingen kunnen geven aan de voeten. Houd er rekening mee dat uw schoenen ook aan het einde van de dag (wanneer de voeten op zijn dikst zijn) nog steeds lekker zitten. Koop schoenen daarom bij voorkeur altijd aan het einde van de dag om problemen te voorkomen en er voor te zorgen dat u toch niet te krappe schoenen heeft gekocht.

Schoenen laten controleren

Omdat mensen met diabetes minder gevoel in hun voeten hebben is het aan te raden om hulp in te roepen bij het kiezen van de juiste schoenen. Dat kan een familielid of vriend(in) zijn die kan helpen kijken of de schoenen voldoende ruimte hebben.

Maar het gaat ook om de juiste zool, de maakwijze, het juiste materiaal en het niet aanwezig zijn van naden aan de binnenkant van de schoenen. De medewerkers van een goede comfortschoenenwinkel kunnen daar goed bij adviseren. Zij kennen het product en weten welke eigenschappen de schoen heeft. Diabetespatiënten kunnen dus het beste naar een echte speciaalzaak gaan voor hun diabetesschoenen.

Maar het beste is toch om de schoenen te laten beoordelen door een podotherapeut. Zeker in het geval een patiënt eigen inlegzolen heeft is het van groot belang om te controleren of de combinatie van zooltje en schoen goed werkt. Koop dus bij voorkeur meerder paren schoenen kort voor een bezoek aan een podotherapeut en laat ze controleren.

Iedere goede schoenen- of webwinkel neemt de schoenen die uiteindelijk niet goed worden beoordeeld door de specialist, weer terug.

Geef een reactie

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zion gemarkeerd *

U mag HTML gebruiken. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Maak formulier leegPlaats